Ribe og Omegns Biavlerforening er en af de ældste biavlerforeninger i Danmark. Efter flere år som en særskilt forening, blev der den 29. september 1878 dannet en kredsforening under den danske Biavlerforening.
Bestyrelsen tror, at viden om foreningens historie er væsentlig for vores fællesskab. Vi har derfor bedt Søren Brandrup om at hjælpe os med at formidle foreningens historie.
I samarbejde med Søren vil vi forsøge at udgive et udpluk af historien hver måned. Søren vil skrive fortællinger til hjemmesiden ud fra et citat fra gamle tidsskrifter. Bestyrelsen vil agere som redaktion, og lægge en fortælling ind på hjemmesiden hver måned, indtil der ikke er flere fortællinger.
Alle fortællinger (lige meget hvor man finder dem) har et perspektiv, som kan fortolkes forskelligt. Vores mål er ikke at cementere en bestemt sandhed, men at give et indblik i foreningens historie ud fra et citat, vi finder interessant. Vi håber, at I vil nyde at læse historierne.
Venlig hilsen
Christine Beksgaard
Formand
Afsnit 1
For at sætte tingene lidt i relief kan jeg fortælle, at den første jernbane i Jylland blev anlagt mellem Århus og Randers i 1862, at H. C. Andersen levede 1805 – 1875 og at ovenstående billede er en bolig for velhaverfolk med råd til mange ansatte.
Mange kender til krigen i 1864, hvor det selvbevidste nationale Danmark led et forsmædeligt nederlag til tyskerne.
Man havde på Fyn forsøgt at etablere en landsdækkende biavlerforening før krigen; men det lykkes først efter krigen d. 5. juli 1866. Skarpsindige folk havde lært, at den slags kan lykkes, hvis man har nogle kendte og agtede folk med til en sådan stiftende generalforsamling.
Der er også stor sandsynlighed for, at bistaderne på billedet (fra omkring 1854 – 1870) var halmkuber, da vi ser, at man på stiftende generalforsamling af Ribe og Omegns Biavlerforening (dengang kaldet kredsforening) blev fortalt om Dzierzonstader, der er forløber for trugstadet. Pastor G. Sodemann, Hjortlund, havde indkaldt til stiftende generalforsamling d. 11. november 1878. Der kom dog kun 10 biavlere, da alle mennesker var til fugleskydning, netop den dag.
Tidligere havde man hørt under landboforeningerne, og da Malermester Hansen fra Damhus ved Ribe - på et medlemsmøde d. 4. oktober 1868 på Jedsted Skole - opfordrede medlemmerne af den eksisterende kredsforening til at deltage i Danmarks Biavlerforenings udstilling i Nyborg, blev han nærmest buhet ud, da deltagerne mente, at vestjyderne slet ikke kunne konkurrere med den lokale lynghonning mod fynboernes ’fine’.
Malermesteren deltog så selv i Nyborg med mjød brygget på lyng- og boghvedehonning og fik 1ste præmie!
Lad mig tilføje, at en gammel kone for år tilbage fortalte mig, at boghvedehonning smagte af sure sokker.
Søren Brandrup
Hall
of
Fame
Er vores egen lille hæder
til de medlemmer, der opnår
sølvnål og på anden måde
udmærker sig gennem
mange års medlemsskab
og tro tjeneste i
Ribe og Omegns
Biavlerforening
Se hvem er er med