Her vil du finde artikler mm, omkring diverse arrangementer, og generelle nyheder fra foreningen.
Det næste års tid skal Jens og Leif teste dronninger. Det fortalte de os om torsdag den 8. august, hvor vi var 14 glade og nysgerrige biavlere, der var mødt op på en dejlig sommeraften.
Der ligger et stort arbejde i at avle gode dronninger. Blandt andet bliver de testet hos forskellige biavlere. Jens og Leif har hver modtaget 10 dronninger, som de har sat til hver deres aflægger. Efter ca. 3 uger er de godt i gang med æglægningen og familierne virker rolige og fredsommelige.
Familierne vil i det kommende år blive bedømt på fredelighed, honningudbytte, tavlefasthed, sværmtræghed og testet for nosema og udrensningsevne.
Det store arbejde gør, at vi her i Danmark har nogle af verdens bedste dronninger og dermed sunde og fredelige bifamilier.
Bente Tosti Kristensen
En længe fastlagt slyngedag i skolebigården lørdag den 27. juli 2024 oprandt fra morgenstunden med høj sol fra skyfri himmel - sådan.
Mange frivillige var mødt op, herunder også flere fra begynderholdet - skønt at se. Alle syntes at nyde samarbejdet med at få honningen taget fra og fragtet ind i slyngerummet, hvor der var gang i skrælning og slyngning.
Jeg vedhæfter et par billeder fra dagen.
Tage Duun Pedersen
Tilbragte en del af mandag aften den 17. juni i skolebigården i selskab med ni engagerede kursister på nybegynderholdet 2024.
Det var tydeligt, at alle ni var i godt humør og udstrålede glæde ved arbejdet med bierne. Hvis nu bare deres entusiasme varer ved, og bliver bare halvt så stor som begejstringen efterfølgende viste sig ved afslutningen på aftenens undervisning – kaffebordet med dejlig kage i klubhuset – skal der såmænd nok blive ni gode biavlere ud af dem!
Jeg vedhæfter et billede af begynderholdet med følgende kommentarer:
Helt til venstre på billedet med røgpusteren tændt står instruktør Jens Svendsen. Tilsvarende står helt til højre på billedet instruktør Leif Skov Pedersen - også med røgpusteren tændt.
De øvrige er set fra venstre, bagerste række: Hjælpeinstruktør Thomas Kjærsig, Stenderup – Anders Pedersen, Endrup – Jesper Klingenberg Dupont, Hunderup – Morten B. Schmidt, Villebøl – Christian Jensen, Gredstedbro.
Forreste række fra venstre: Kulstan Hassien, Ribe – Benny Thomsen, Egebæk – Kent Kudsk, Sdr. Hygum – Thomas Nielsen, Darum.
Endvidere en kursist mere, som ikke var i skolebigården den aften billedet blev taget: Freja Fyhr, Enderupskov.
Skrevet af Tage Duun Pedersen
Torsdag den 6. juni var vi en lille flok, der besøgte Forum Østergaard, hvor vi fik indblik i et skovlandbrugs-system, som Bjarne Larsen bruger til at forbedre bestøvning og fremme biodiversiteten på sin økologiske gård lige uden for Esbjerg.
Der vokser forskellige sorter æbler, pærer, nødder og bær, som gæster kan plukke fra august til november.
Der ”fratages” 8 meter fra almindelige dyrkningsarealer til frugtstriberne med 2 rækker træer eller busker, men der er også plads til tidsler derinde . Markerne er ca. 600 meter lange og 32 meter brede. De er planlagt efter landbrugsmaskinernes størrelse, så både gyllespreder og plov stadig kan bruges optimalt uden spildtid eller spildplads.
Målet er at opnå samme gennemsnitlige indtægt pr. hektar som konventionelle landmænd. Bjarne sparer omkostning til gødning, sprøjtemidler mv, samtidigt med at bestøvningsprocenten øges og biodiversiteten forbedres. Landbrugsstøtten hjælper til og udkomme fra frugt og nødder er en gevinst, som alle kan få glæde af.
Vi, der besøgte gården, fik en dejlig oplevelse, og vi takker Bjarne for et par informative og hyggelige timer.
Mandag den 10. juni fik foreningen en gave fra Andelskassens Fond.
Vi havde søgt om midler til fornyelse af skolebigården, herunder en gennemsigtig slynge, en honningpresse og en honningløsner.
Fonden var mest optaget af vores arbejde med skolebørn og bevilligede os 20.000 kr. (tak til Leif, som varetager opgaven med skolebørn). Det betyder, at vi nu kan købe den gennemsigtige slynge og er kommet tættere på at have penge nok til en honningpresse. Vi arbejder videre med ansøgninger og krydser fingre for, at vi kommer i mål inden 2025.
Hall
of
Fame
Er vores egen lille hæder
til de medlemmer, der opnår
sølvnål og på anden måde
udmærker sig gennem
mange års medlemsskab
og tro tjeneste i
Ribe og Omegns
Biavlerforening
Se hvem er er med
Ribe og Omegns Biavlerforening - Toldgårdsvej 12, - 6771 Gredstedbro/Jernved - CVR. 31 95 39 36. Kontonr. Reg 7780, konto 196 6613